Ministrul Economiei: “Fiecare actor din piață trebuie să participe la accesarea banilor europeni”

Florin Spătaru. FOTO Ministerul Economiei

Ministerul Economiei a organizat, astăzi, o dezbatere publică destinată prezentării metodologiei de preselecție a beneficiarilor direcți și indirecți, potențiali participanți în cadrul IPCEI ME/CT (Microelectronica).

“Există un interes foarte mare manifestat la nivelul mediului de afaceri, dar și la nivelul mediului academic pentru accesarea banilor puși la dispoziție prin PNRR de Ministerul Economiei. Dovadă a fost participarea a 97 de reprezentanți ai întreprinderilor din industria microelectronică și ai marilor centre universitare din țară la dezbaterea privind ghidul care stabilește eligibilitatea companiilor ce vor putea accesa banii destinați dezvoltării microelectronicii în România”, a spus ministrul Economiei Florin Spătaru.

Consultarea mediului de afaceri și a celorlalți actori interesați de accesarea fondurilor destinate cercetării și producției componentelor și sistemelor electronice, specifice industriei microelectronice, este esențială deschiderii apelului pentru depunerea de proiecte de săptămâna viitoare.

Guvernul României, prin Ministerul Economiei, pune la dispoziție 500 milioane euro ce vor fi destinate companiilor din industria microelectronică din țara noastră pregătite să investească în crearea de produse inovative specifice domeniului.

Obiectivele proiectului IPCEI-microelectronică constau în structurarea și dezvoltarea competențelor de concepție, fabricație și aplicare a componentelor și sistemelor microelectronice într-un ecosistem național coerent, respectiv securizarea proprietății intelectuale și accelerarea aplicării tehnologiilor avansate în domenii esențiale ale economiei naționale cum sunt industria automobilului, sănătatea sau agricultura de precizie, spațiu, apărare, aeronautică.

România și alte 21 de State Membre ale Uniunii Europene reunite în Consiliu  la 7 decembrie 2021 au semnat o declarație comună angajându-se să consolideze lanțul valoric al componentelor și sistemelor electronice în Europa, cu un accent deosebit pe întărirea ecosistemului de semiconductoare.

În acest context, investiția 4. Proiecte transfrontaliere și multinaționale – Procesoare cu consum redus de energie și cipuri semiconductoare, denumită în continuare IPCEI ME-CT, prevăzută în cadrul componentei 9. Sprijin pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare, inovare din PNRR, reprezintă instrumental prin care România participă la un proiect de anvergură ce reunește peste 100 de companii din toată Europa.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*