Ministrul Barna Tánczos a lansat campania națională de împădurire prin PNRR – 56 000 de hectare vor fi împădurite până în 2026

Pădure. FOTO Romsilva

Ministrul mediului, apelor și pădurilor, Barna Tánczos, a susținut astăzi o conferință de presă, alături de premierul Nicolae-Ionel Ciucă,  în cadrul căreia a anunțat lansarea campaniei naționale de împădurire, prin Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Evenimentul a avut loc la Palatul Victoria.

Măsura de investiții din PNRR –  Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri – are un buget de 730 milioane de euro și vizează realizarea a 56 000 ha de noi păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Totodată, vor fi finanțate lucrări de împădurire și lucrări de îngrijire a plantațiilor și creștere a suprafeței cu vegetație forestieră în lungul căilor de comunicație, în interiorul aglomerărilor urbane (păduri urbane, inclusiv de tipul mini-pădurilor) în jurul localităților și între câmpurile cu culturi agricole, precum și alte categorii de perdele forestiere de protecție.

„Avem, prin componenta C2 din PNRR, Păduri și protecția biodiversității, un buget  total de 1,173 miliarde de euro, și ambiția noastră, a Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor este să creștem suprafața împădurită cu acești bani. Avem nevoie de păduri, ele sunt cele mai reziliente la efectele schimbărilor climatice și cel mai STABIL element în INSTABILITATEA provocată de schimbările climatice.  Pădurea este, fără doar și poate, organismul care poate lupta cel mai bine cu aceste manifestări ale vremii și contribuie la reglarea climei. În această toamnă am adoptat Strategia Forestieră Națională care stabilește norme obligatorii pentru împădurire și reîmpădurire, păduri și suprafețe cu vegetație forestieră în zonele vulnerabile la schimbările climatice. Totodată, proprietarii de păduri și terenuri sunt încurajați și stimulați acum pentru ca suprafețele pe care le dețin să fie conservate și valorificate la adevăratul lor potential, iar până acum nu aveam o legislație care să impulsioneze creșterea suprafeței pădurilor din țara noastră. Aceștia primesc 456 de euro/an/ha timp de 20 de ani pentru transformarea acestor terenuri în păduri. Prima de sechestrare forestieră este o măsură prin care stimulăm  transformarea cât mai multor terenuri din România în viitoare păduri”, a declarat ministrul Barna Tánczos.

Schema de ajutor de stat „Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de  păduri” are o valoare totală estimată de 500 de milioane de euro  și vizează înființarea de trupuri de pădure, cu suprafața minimă de 0,5 ha și perdele forestiere de protecție, cu suprafața minimă de 0,1 ha. Beneficiarii acestei scheme pot fi deținătorii publici sau privați de teren pretabil pentru împădurire, precum și formele asociative ale acestora.

„Nu am ales întâmplător această zi, astăzi Guvernul împlinește un an de când și-a asumat mandatul și este un moment în care lansăm un program care vizează viitorul protejării mediului natural din țara noastră și oferă speranță pentru generațiile viitoare că vor trăi într-un mediu mai puțin poluat, într-un mediu mai curat, într-un mediu care biodiversitatea va fi mai bine consolidată și dezvoltată. Totodată, sperăm ca acele județe deficitare în păduri, mai ales în sudul și estul țării, prin implementarea acestor programe, să își crească suprafața împădurită. La un an de la preluarea mandatului, vreau să mulțumesc, în primul rând, cetățenilor, că ne-au investit cu încredere, pentru că au avut răbdare cu noi într-un an atât de dificil și, de asemenea, vreau să le mulțumesc membrilor cabinetului și tuturor reprezentanților instituțiilor guvernamentale care au cooperat, care au muncit împreună astfel încât programul de guvernare să poată fi implementat”,  a subliniat Nicolae-Ionel Ciucă, premierul României.

În funcție de tipul de planțație, proprietarii de terenuri pot primi sume diferite pentru înființarea noilor plantații. De exemplu, pentru plantația de stejar, suma totală este 19.647 euro pe hectar fără TVA, din care 6379 euro fără TVA pentru înființare, iar pentru întreținere se acordă anual (până la 6 ani) câte o sumă. În ceea ce privește plantația de salcâm, suma totală este 10.620 euro pe hectar, fără TVA, din care vor primi  5060 euro fără TVA  pentru înființare, iar întreținerea este de 3 ani.

La deal se poate planta stejar, iar proprietarii pot primi 14 900 euro pe hectar, iar pentru înființarea acestui tip de plantație, se acordă 3.831 euro fără TVA. Proprietarii de terenuri din zonele de munte primesc, pentru plantații de molid, fag, brad, o sumă totală de 9.658 euro pe hectar fără TVA. Pentru înființare se acordă 3.987 fără TVA pe hectar.

Pentru înființarea de perdele forestiere, suprafața minimă admisă este de 0,1 ha. Dacă terenul pretabil pentru crearea acestor perdele se află în zona de  câmpie proprietarii pot înființa plantație de stejar  și primesc 17.434 euro fără TVA, pe hectar. În cazul salcâmului, suma oferită este de 10.552 fără TVA pe hectar. În cazul perdelelor forestiere înființate cu puieți de stejar în zonele de deal, suma încasată de proprietarii de terenuri este de  16.542 fără TVA pe hectar.

Terenul pretabil pentru împădurire reprezintă suprafața de teren agricol din categoriile de folosință teren arabil, pajiști permanente și culturi permanente și care poate fi împădurită conform proiectului tehnic întocmit special în acest scop

Întreg procesul se va desfășura printr-un program informatic gestionat de MMAP și gărzile forestiere din teritoriu, asemănător programului informatic APIA. Sesiunea de finanțare a început astăzi, la ora 12.00.

În ceea ce privește investițiile în noi suprafețe ocupate de păduri, inclusiv în păduri urbane și reîmpăduriri, bugetul de 730 milioane de euro este repartizat astfel:

  • 500 de milioane de euro -„Sprijin pentru Investiții în noi suprafețe ocupate de păduri”;
  • 100 de milioane de euro – „Sprijin pentru refacerea potențialului forestier afectat de incendii, de fenomene meteorologice nefavorabile care pot fi asimilate unei calamități naturale, de infestări ale plantelor cu organisme dăunătoare și de evenimente catastrofale”;
  • 5 milioane de euro prin schema de ajutor de minimis – Reîmpăduriri realizate începând cu 1 februarie 2020 și până la data aprobării schemei de ajutor de stat;
  • 95 de milioane de euro – Înființarea de perdele forestiere de protecție a căilor de comunicații conform Legii nr.289/2002 și pentru împădurirea terenurilor degradate conform Legii nr.100/2010;
  • 30 de milioane de euro – pentru păduri urbane.

Bugetul total alocat Componentei C2 din PNRR – Păduri și biodiversitate – este de 1,173 de miliarde de euro.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*