Ministerul Finanțelor susține investițiile în sectoarele strategice din economie

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Ministerul Finanțelor extinde pachetul de mãsuri pentru finanțarea afacerilor din România și propune eficientizarea procesului de implementare a schemei de ajutor de stat nr. 807/2014 dedicatã stimulãrii investițiilor cu impact major în economie. Schimbãrile vizeazã finanțarea proiectelor de investiții majore și diminuarea riscurilor de administrare ineficientã a resurselor umane și financiare.

“Am modificat schema de ajutor de stat 807/2014 pentru a o adapta la evoluția pieței și la provocările cărora trebuie să facă față oamenii de afaceri în România. Acum este necesar să finanțăm acele investiții cu impact major în economie, similar cu pachetul de 17,5 miliarde lei dedicat companiilor mici și mijlocii din primul trimestru al acestui an. Sunt convins cã prezenta schemã de ajutor de stat alãturi de programele deja aprobate, respectiv IMM PROD, RURAL INVEST, GARANT CONSTRUCT și INNOVATION,  IMM Invest și Agro IMM Invest vor asigura o finanțare importantã a economiei în prima parte a acestui an, urmând sã elaboram noi scheme de sprijin și programe foarte necesare economiei românești”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Astfel, se propune ridicarea plafonului maxim al investiției de la unu la cinci milioane euro, pentru ca ajutorul de stat sã fie acordat sectoarelor strategice din economie care realizeazã investiții în active fixe de înaltã tehnologie și cu valoare adãugatã mare.
Totodatã, va fi prelungit termenul maxim de analizã la 90 zile lucrãtoare, atât pentru cererile de acord pentru finanțare, cât și pentru cererile de platã. Modificarea este necesarã din considerente administrative, dar și pentru a permite scurtarea termenului maxim pentru verificarea și evaluarea informațiilor și a documentelor justificative solicitate la 30 zile lucrãtoare.
De asemenea, cererile de acord pentru finanțare vor fi analizate pe baza unui punctaj, care evalueazã atingerea obiectivului schemei, încadrarea în bugetul anual alocat sau în bugetul total al schemei, dupã caz.
Durata sesiunilor de depunere a cererilor de acord pentru finanțare va fi de 30 zile lucrãtoare, pentru a permite participarea unui numãr cât mai mare de operatori economici. Frecvența sesiunilor de depunere va fi de 30 de zile, pentru a exista posibilitatea desfãșurãrii mai multor sesiuni de depunere într-un an calendaristic.
Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul Ministerului Finanțelor la rubrica Transparențã decizionalã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*