Ministerul Finanțelor și ASF propun plafonarea polițelor RCA pe o perioadă de 6 luni

Mașini în trafic. FOTO ulianapinto

Ministerul Finanțelor continuã mãsurile de protejare a populației și mediului de afaceri și propune prin proiect de hotãrâre de guvern, elaborat în colaborare cu Autoritatea pentru Supraveghere Financiarã, limitarea temporarã, pentru 6 luni, a tarifelor de primã de asigurare RCA practicate de asigurãtori. Mãsura este necesarã pentru stabilitatea pieței și pentru diminuarea efectelor scumpirii polițelor RCA, ca urmare a recentei ieșiri de pe piațã a celui mai mare asigurãtor în domeniu.

„Așa cum am promis, soluțiile care protejeazã populația și companiile sunt principala noastrã preocupare! Având în vedere situația dificilã cu care se confruntã milioane de persoane fizice și juridice, din cauza creșterii foarte ridicate a prețurilor la polițele de rãspundere civilã auto, am decis, împreunã cu Autoritatea de Supraveghere Financiarã și în urma dialogului cu transportatorii și Consiliul Concurenței, promovarea unei hotãrâri de guvern pentru stabilirea de tarife de primã maxime, plafonate pentru o perioadã de 6 luni, potrivit art. 4 alin. 3 din Legea Concurenței nr. 21/1996, republicatã, cu modificãrile și completãrile ulterioare.
Am convingerea cã va fi adoptat în regim de urgențã de cãtre Guvern, astfel încât efectele sã se reflecte rapid în piața de asigurãri RCA și sã conducã la un nivel sporit de suportabilitate din partea asiguraților”, a declarat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Prin proiect se propune o diferențiere de calcul al tarifelor pentru persoanele fizice și cele juridice. Legiuitorul a luat mãsura ținând cont atât de diferența de putere de cumpãrare între cele douã categorii, cât și de factorul de risc al fiecãreia.
Pentru persoanele fizice, limitarea tarifului maximal este justificatã prin plafonarea la nivelul tarifului de referințã publicat de cãtre ASF, iar pentru persoanele juridice limitarea la tariful utilizat la încheierea contractelor RCA, prin intermediul mecanismului asiguratului cu risc ridicat, adicã tariful de referințã publicat de ASF înmulțit cu factorul N. În aceastã situație, asigurații nu vor mai fi nevoiți sã apeleze la acest mecanism și își vor putea alege asigurãtorul RCA fãrã întârziere.
Tarifele de primã maxime sunt stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcție de istoricul de daunã al asiguratului, societãțile de asigurare RCA vor aplica clasa de bonus/malus în care se încadreazã acesta, conform prevederilor legale. În prezent, 98,5% dintre asigurați se aflã în clase de bonus și restul în clase de malus.
Aceastã soluție temporarã vine în sprijinul tuturor categoriilor de asigurați, va asigura o dispersie a riscurilor la nivelul pieței de asigurãri și poate contribui la o mai bunã funcționare a acesteia pânã la momentul la care portofoliul de asigurați ai Societãții de Asigurare-Reasigurare City Insurance SA este preluat de alți asigurãtori din domeniu.
Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MF la rubrica Transparențã decizionalã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*