Ministerul Finanțelor prelungește perioada de acordare a garanțiilor și crește plafonul maxim al granturilor din cadrul Programului IMM Factor

Ministerul Finanțelor. FOTO Ministerul Finanțelor

Printr-un proiect, Ministerul Finanțelor intenționeazã sã simplifice și sã flexibilizeze Ordonanța de urgențã nr. 46/2020 privind aprobarea Programului IMM FACTOR – Produs de garantare a creditului comercial și a Schemei de ajutor de stat asociate acestuia. Îmbunãtãțirile propuse conduc la crearea unui cadru adaptat atât cerinþelor sectorului IMM în contextul actual, cât și derulãrii corespunzãtoare a Programului de cãtre instituțiile de credit și instituțiile financiare nebancare din România.
Astfel, se propune prelungirea perioadei de valabilitate a schemei de ajutor de stat pe Cadru Temporar, în sensul prelungirii perioadei de acordare a garanțiilor aferente pânã la data de 31.12.2021. Totodatã, se prelungește și perioada de platã a grantului pânã la data de 31.10.2022, în conformitate cu perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat.
De asemenea, plafoanele maxime ale granturilor de care pot beneficia IMM-urile în conformitate cu noile prevederi ale Cadrului Temporar cresc de la 800.000 euro la 1.800.000 euro per întreprindere. Pentru întreprinderile care își desfãșoarã activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii plafonul crește de la 120.000 euro la 270.000 euro. Pentru întreprinderile care își desfãșoarã activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, plafonul se modificã de la 100.000 euro la 225.000 euro.
În urma consultãrilor cu finanțatorii implicați în Program, a asociațiilor profesionale ale instituțiilor de credit și a instituțiilor financiare nebancare, se propune eliminarea ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantatã garanția de stat, dat fiind cã operațiunile cu factoring cu regres nu sunt grevate de astfel de garanții în mod obișnuit. În lipsa acestei modificãri, finanțãrile de tip factoring cu regres care pot fi accesate prin intermediul Programului ar fi lipsite de atractivitate pentru potențialii beneficiari.
Totodatã, este necesarã și modificarea procedurii de recuperare a creanțelor rezultate din plata garanțiilor emise pentru finanțãrile acordate în cadrul Programului, în sensul evidențierii cât mai clare a rolurilor Agenției Naționale de Administrare Fiscalã (ANAF), respectiv a finanțatorilor în aceastã procedurã, odatã cu propunerea de eliminare a ipotecilor imobiliare dintre garanțiile colaterale cu care poate fi garantatã garanția de stat.
Prin corelarea mãsurilor adoptate cu cele prevãzute în aprobarea Comisiei Europene privind Cadrul temporar în materie de ajutor de stat în contextul pandemiei COVID-19, se asigurã compatibilitatea mãsurilor de ajutor de stat avute în vedere cu legislația europeanã în domeniu.
Proiectul de act normativ este publicat pe site-ul MF și poate fi consultat la rubrica Transparențã decizionalã.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*