Ministerul Dezvoltării va construi un centru pentru optică de mare putere la Măgurele

Cseke Attila. FOTO Ministerul Dezvoltării

Guvernul României a aprobat realizarea, de către Institutul Național de Cercetare Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” (IFIN-HH), a unui Centru pentru Optică de Mare Putere (COMP) la Măgurele. Obiectivul va fi finanțat cu fonduri de la bugetul de stat, prin intermediul Programului național de construcții de interes public sau social, derulat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Investiția este importantă pentru România pentru că va aduce o tehnologie de vârf în țară și se va crea infrastructura necesară fabricării autohtone a unor componente care sunt acum importate de România din Japonia. Ulterior, România poate deveni furnizor al acestor componente și pentru alte țări – a arătat ministrul dezvoltării, Cseke Attila.

Centrul va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice de mare putere, care sunt utilizate la Infrastructura de Cercetare ELI-NP (Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics) de la Măgurele sau la alte centre de lasere de mare putere din lume. Oglinzile fabricate local, cu costuri și durată de producție reduse, vor permite mărirea numărului și potențialului științific și aplicativ al experimentelor posibile la ELI-NP.

Pentru realizarea investiției, Guvernul a aprobat un Memorandum în octombrie 2022, în urma căruia, cu ocazia vizitei președintelui României în Japonia, a fost semnat un Memorandum la Tokyo, în martie 2023, între ELI-NP Măgurele, Institutul de Inginerie a Laserelor din cadrul Universității Osaka și compania japoneză Okamoto Optics. În aplicarea deciziilor guvernamentale și a Memorandumului semnat cu partea japoneză, Ministerul Dezvoltării, prin CNI, a elaborat documentația necesară pentru adoptarea actului normativ de astăzi și realizarea investiției.

Se va realiza o singură clădire cu regimul de înălțime P+1 (parter+etaj), dotată cu toate sistemele și echipamentele care să asigure funcțiunile și parametrii necesari activităților care se vor desfășura în cadrul Centrului COMP. Soluția constructivă va urmări o dispunere optimă a funcțiunilor și realizarea unei construcții eficiente energetic, în paralel cu utilizarea unor materiale de calitate superioară. Deoarece climatizarea în clădire va fi asigurată din sistemul geotermal cu pompe de căldură de la ELI-NP, sunt întrunite condițiile pentru realizarea unei construcții cu eficiență energetică foarte ridicată și amprentă de carbon cu valoare scăzută. De asemenea, clădirea va asigura o stabilitate ridicată a parametrilor de ambient din interiorul clădirii (temperatură, umiditate) și va asigura redundanța de funcționare a sistemelor și instalațiilor.

Suprafața totală a investiției este de 3.000 mp, din care 2.100 mp reprezintă suprafața construită a Centrului și 900 mp – suprafețele pentru utilități, alei, drumuri și spații verzi.

Bugetul aprobat pentru realizarea investiției, finanțat de către Ministerul Dezvoltării, este de peste 187 milioane de lei.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*