Ministerul Dezvoltării poate interveni și în cazul distrugerilor provocate de incendii

Cseke Attila. FOTO Guvernul României

Distrugerile provocate de incendii vor putea fi puse în siguranță și remediate, în primă urgență,  de Ministerul Dezvoltării. Executivul, la propunerea MDLPA, a aprobat, în ședința de astăzi, o modificare legislativa în acest sens – anunță ministrul Cseke Attila.

Măsura este prevăzută de actul normativ care reglementează funcționarea Companiei Naționale de Investiții, aflată sub autoritatea Ministerului Dezvoltării.

Ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a anunțat că ordonanța aduce o serie de modificări importante, la derularea Programului Naţional de Construcţii de Interes Public sau Social (PNCIPS), printre acestea și reglementarea definiției lucrărilor în primă urgență, astfel că, la categoria riscuri naturale existente, se adaugă incendiile și accidentele tehnice. Așadar, în contextul în care acest tip de calamități provoacă prejudicii la nivelul autorităților locale, acestea vor primi finanțări pentru despăgubiri.

De asemenea, actul normativ vine cu o soluție pentru îmbunătățirea condițiilor școlare din mediul rural.

“Ministerul reabilitează școlile din mediul rural și a propus o soluție pentru racordarea la rețeaua de apă și canalizare acolo, unde acest serviciu public de bază nu este disponibil. Acum am formulat o soluție și pentru aceste școli”, a spus ministrul.

Actul normativ prevede realizarea unor grupuri sanitare cu fose septice, și, spre deosebire de reglementările în vigoare, oferă posibilitatea realizării unor grupuri sanitare cu fose septice ecologice, care au unitate de tratare anaerobă a apelor reziduale și  asigură epurarea  apelor uzate și nu necesită vidanj.

Totodată, noile modificări prevăd și reglementări pentru situațiile în care recepția la terminarea lucrărilor nu se poate realiza din lipsa utilităților, racordarea cărora este sarcina exclusivă a beneficiarilor. Un bazin de apă, de exemplu, nu poate fi testat fără a fi racordat la apă, și nu poate fi predat beneficiarilor fără testare. Dacă sunt întârzieri în acest sens, cheltuielile care rezultă din întârzieri sunt suportate de beneficiar, fiind astfel economisiți bani publici – a conchis ministrul.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*