Istoria cardurilor bancare: Cum a început revoluția plăților

Carduri bancare

La nivel mondial sunt emise peste 25 de miliarde de carduri de credit, debit și prepaid, iar numărul celor care folosesc această soluție pentru a efectua plăți crește pe zi ce trece.

Chiar dacă în acest moment numărul cardurilor de debit emise este de câteva ori mai mare decât cel al celor de credit, trebuie spus că acestea din urmă au fost primele inventate. S-a întâmplat în 1949, când omul de afaceri Frank McNamara a mers într-o seară la restaurant și își uitase portofelul. El a inventat astfel primul card de credit denumit Diners Club, care era folosit exclusiv pentru plata la restaurant.

Ulterior, nouă ani mai târziu, compania American Express a lansat prima rețea de carduri bancare. În 1967 a apărut și primul bancomat (ATM), în nordul Londrei, inventatorul său fiind John Shepherd-Barron, care ulterior a vândut această soluție băncii Barclays.

Un rol important în dezvoltarea cardurilor de credit l-a avut Roland Moreno, care în anul 1974 a inventat cartela electronică. Prin intermediul ei s-a trecut la o formă mult mai asemănătoare cu cea a cardurilor din zilele noastre. În plus, după anul 1984 cardurile de credit au putut fi folosite și în afara sediilor băncilor.

Cardurile de debit, mult mai răspândite decât cele de credit

Chiar dacă au apărut la câțiva ani distanță față de cele de credit, cardurile de debit se bucură de o popularitate mult mai mare în prezent. Prin intermediul lor, mulți oameni încasează lunar salariul, fac transferuri, achită cumpărături, plătesc facturi ori aleg să se distreze la operatori precum NetBet, unde găsesc cel mai mare casino online din țara noastră.

Anul în care au fost inventate cardurile de debit nu este însă tocmai clar, dar este cert că a fost inventat în SUA. Kansas City Federal Reserve susține că primul card de debit a fost emis în anul 1966 de o bancă din Delaware. În schimb, potrivit altor surse ar fi apărut în anul 1978 grație The First National Bank of Seattle.

Și chiar dacă inițial cardurile de credit erau mult mai populare, după anii ’90 cele de debit au început să fie mai răspândite în întreaga lume. România a făcut însă pași greoi în acest domeniu, iar primul card bancar din țara noastră a fost emis tocmai în anul 1995. Se numea “Business Card” și a fost emis de Bancorex și Visa. Acesta era destinat strict persoanelor juridice și cu el se putea plăti doar în străinătate, în USD.

Pentru a obține acest card, persoanele juridice trebuiau să aibă un depozit de minim 5.000 de dolari la Bancorex. Taxa de emitere era de 10 dolari, iar cea anuală era de 30 de dolari. La fiecare tranzacție se percepea un comision de 1%.

Chiar dacă au descoperit mai târziu plata cu cardul, numărul românilor care apelează la ea este într-o continuă creștere. Progresele sunt semnificative mai ales în ultimii doi ani. BNR a făcut publice ultimele date în iunie 2021, când creșterea pentru valoarea și numărul tranzacțiilor de plată cu cardurile față de iunie 2019 era de 60%.

Conform datelor furnizate de BNR, numărul tranzacțiilor de plată cu carduri emise de bănci a atins borna de 327 de milioane, față de 203 de milioane la cât se ajunsese în iunie 2019. De asemenea, valoarea tranzacțiilor a înregistrat și ea o creștere semnificativă.

Aproximativ 20 de milioane de carduri au fost emise în țara noastră, însă puțin peste 10% dintre acestea sunt carduri de credit. Din acest punct de vedere, România este una dintre țările din UE cu cel mai mic număr de carduri de credit, dar și când vine vorba de carduri de debit suntem departe de media europeană.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*