FOTO VIDEO Fundata, comuna care atrage din ce în ce mai mulți investitori în turism. Administrația locală are mai multe proiecte pentru dezvoltarea zonei

Peisaj din Fundata. FOTO Ovidiu Oprea

Comuna Fundata din Brașov este o destinație pentru orice tip de turist deoarece acesta poate găsi aici ce își dorește, fie că este vorba de liniște, trasee montane sau mâncare gustoasă, ca la mama acasă. Zona se află într-o continuă dezvoltare și atrage din ce în ce mai mulți investitori în turism. Administrația locală face investiții pentru a moderniza localitatea, iar în același timp  are și o bună colaborare cu mediul privat, care este benefică pentru dezvoltarea turismului.

Primarul comunei Fundata, Marian Pâtea, a povestit pentru BizPLUS despre proiectele pe care dorește să le realizeze în localitate.

“Avem în implementare pe fonduri europene un proiect de 1,3 milioane de euro cu confinanțare de 400 de mii de euro, suma care este obținută dintr-un credit pentru co-finanțare. La nivel general, comuna Fundata are accesate fonduri de peste 3.000 de euro pe cap de locuitor, proiecte atât prin AFIR, prin GAL, care au dezvoltat în bună parte localitatea. Vorbim de dotarea serviciului public de salubritate, vorbim de asfaltări, avem cereri de finanțare depuse pentru apă-canal. Se deschide secțiunea pentru aducțiunea de gaz, unde vom depune cereri de finanțare și acolo, dar cu eforturi foarte mari pentru că bugetul local este destul de mic raportat la necesitățile pe care le are comuna”, a explicat Marian Pâtea.

El a spus și care sunt nevoile celor implicați în turism din Fundata.

“Principalele nevoi sunt cele generale, asigurarea serviciilor în localitate: salubritate, deszăpezire, iluminat, alimentare cu apă, mai nou canalizare și gaz. Proprietarii de pensiuni, ca și ceilalți locuitori, sunt oameni destoinici, oameni de munte, își văd de treaba lor și nu așteaptă asistență socială, dar dacă primăria le pune la dispoziție aceste servicii și colaborează cu ei, eu zic că treaba e bună și turismul se dezvoltă în continuare. Avem exemple destul de elocvente, oameni care au venit aici pentru o casă de vacanță și au făcut pensiune ulterior, familii de tineri care au plecat la oraș acum 10-15 ani, s-au întors la casa părintească, au renavat-o și-au extins-o și au deschis o mică afacere, o pensiune. Turismul crește, iar colaborarea dintre mediul privat și primărie e un lucru benefic pentru dezvoltarea turismului”, a explicat primarul.

Directorul general al Agenției de Turism “La Piovra Turista”, Dan Anghelescu, vorbește despre prețul cazărilor la Fundata și cum își poate petrece aici timpul un turist.

“Fundata, din septembrie până în mai, trebuie să încălzească locația unde vei fi cazat și atunci automat tarifele vor fi undeva între 300-400 de lei pe noapte camera. Dacă discutăm de doi adulți cu doi copii până în 10-12, 400 de lei pe noapte, benzina, masa, în general ai și o mică bucătărie utilată sau discuți cu proprietarul pensiunii pentru un mic dejun care variază în 35 și 70 de lei de persoană, depinde ce vrei.

Trebuie să luăm în calcul activitățile pe care vrem să le facem dacă doar ne plimbăm este destul de ieftin, dacă vrem să facem echitați, schi, să mergem la piscină, pentru că este în zonă un hotel care are piscină și primește turiști din alte structuri de cazare înseamnă că trebuie să ne gândim la un 300-400 de lei pe zi pentru o familie cu doi adulți și doi copii.

Este foarte important ce anume alegem. Lângă Fundata, în Fundățica este Aventura Parc. Putem să mergem într-o zi acolo, depinde numărul de ore pe care îl petrecem. Depinde de fiecare ce anume vrea să facă și de câți bani are. Tarifele sunt aproximativ pentru toate buzunarele. Dacă vrem să mergem doar două persoane, să închiriem toată vila, să facem Ziua Îndrăgostiților sau Dragobetele sau săptămâna de miere discutăm de cu totul și cu totul alte tarife. Putem să accesăm această destinație și eu recomand cu căldură și cu plăcere”, a afirmat Dan Anghelescu.

Liviu Mirea este inițiatorul proiectului “Pro Fundata” și a precizat avantajele acestei destinații.

“Sunt foarte multe pensiuni și case răsfirate, nu există o aglomerație și este unul dintre avantajele și principalele motive pentru care noi spunem că suntem o destinație liniștită. Sunt și pensiuni, sunt și case de vacanță, sunt și gospodării și este practic acel nucleu de comunitate, o comunitate care pare să funcționeze din ce în ce mai bine și care practic creează și facilitează tot segmentul acesta turistic.  Serviciile turistice trebuie să fie unele complexe, în care trebuie să ai mai multe lucruri decât servicii de cazare și masă. Fără localnici, aceste lucruri ar fi practic imposibile. Este unul dintre motivele pentru care am ales să creăm această comunitate și să facem împreună lucruri”, a afirmat Liviu Mirea.

Primarul Marian Pâtea a transmis un mesaj atât pentru oamenii de afaceri care vor să investească în Fundata, cât și pentru turiștii care doresc să petreacă aici câteva zile.

“Investitorii au toate motivele să vină într-o zonă ca Fundata, pentru că este o zonă turistică, care nu este dezvoltată haotic și e cu specificul satului de munte risipit unde liniștea e la ea acasă. Iar pentru turiștii care nu au ajuns la Fundata, sunt convins că dacă vin o dată, vor veni de mai multe ori ulterior pentru că au ce găsi aici. Noi avem un slogan Suntem la înălțime, nu numai pentru că suntem cea mai înaltă localitate din România, aici există cel mai curat aer din România, suntem prima localitate eliberată de Armata Română în Primul Război Mondial. Satul vecin, aparținând de comuna Fundata – Șirnea – a fost declarat primul sat turistic din România în anii ’70. Sunt o grămadă de atuuri, iar dacă apa și aerul sunt cele mai curate aici și flora este plină de plante medicinale, toate acestea se regăsesc în gustul produselor locale, care o dată gustate creează dependență”, a mai afirmat primarul din Fundata.

Fundata se află la granița dintre județele Brașov, Argeș și Dâmbovița, între parcurile naționale montane Piatra Craiului și Bucegi.

Este situată la cea mai înaltă altitudine din România și are topoclimatul cel mai uniform din punct de vedere climatic din tot culoarul Rucăr – Bran.

Comuna este formată din trei sate: Fundata, Șirnea și Fundățica.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*