Executivul a aprobat actul normativ care reglementeazã punerea în aplicare a Acordului de împrumut dintre România și Comisia Europeanã

Guvernul României.FOTO Guvern

Este oficial! România este beneficiara unui împrumut avantajos – componentã a PNRR – de 14,49 de miliarde de euro, urmare a Mecanismului de Redresare și Reziliențã.
Guvernul României a aprobat, în acest sens, Ordonanța de Urgențã elaboratã de Ministerul Finanțelor.
Acordul de împrumut a celor 14,49 miliarde de euro a fost semnat din partea României de Adrian Câciu, Ministrul Finanțelor, de Johannes Hahn, Comisar pentru Buget și Administrație și dl Paolo Gentiloni, Comisar pentru Economie, din partea Comisiei Europene.

„Spre deosebire de predecesorii mei vreau ca românii sã știe ce se întâmplã cu împrumuturile  pe care le luãm; gãsesc cã au acest drept mãcar și pentru faptul ei vor susține rambursarea lor. Eu voi face tot ce depinde de mine ca fiecare euro luat împrumut sã fie pus la treabã și sã contribuie la dezvoltarea țãrii noastre și îmbunãtãțirea vieții oamenilor.”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Sunt trei destinații majore ale banilor din acest împrumut.
1.        Finanțarea reformelor prevãzute în Planul Național de Redresare (PNRR);
2.        Acoperirea deficitului bugetului de stat;
3.        Refinanțarea datoriei publice guvernamentale.
Sumele se vireazã în 10 rate, pânã la 31 decembrie 2026, pe mãsura îndeplinirii obiectivelor asumate de România în PNRR și a derulãrii investițiilor asociate împrumutului.
O primã tranșã – prefinanțarea de 1,94 de miliarde de EURO – va fi disponibilizatã de Comisia Europeanã imediat dupã intrarea în vigoare a Acordului.
Fiecare virament, inclusiv prefinanțarea, se acordã în condiții avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene. Rambursarea împrumutului se va face în urmãtorii 30 de ani, în rate egale, cu o perioadã de grație de 10 de ani.
Ministerul Finanțelor va încheia un Acord subsidiar cu Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, prin care se vor stabili drepturile și obligațiile pãrților în aplicarea prevederilor Acordului de împrumut.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*