Cseke Attila:”Construim locuințe eficiente energetic și prietenoase cu mediul pentru tineri și specialiști din domeniul sănătății și educației”

Cseke Attila. FOTO Guvernul României

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, a anunțat că luni se deschide apelul de proiecte al Ministerului Dezvoltării pentru finanțarea construcției a peste 5.522 de locuințe nZEB pentru tineri care provin din comunități și grupuri marginalizate și specialiști din domeniul sănătății și al educației.

MDLPA asigură, din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), 370 milioane de euro în acest scop.

“Am evaluat nevoile de dezvoltare ale comunităților și, în orașele mari, cererea de locuințe pentru tineri este o provocare importantă. De aceea, Ministerul Dezvoltării, din PNRR, va finanța construcția unor locuințe cu consum de energie redus, care provine din surse regenerabile, și care vor fi dotate cu sisteme inteligente pentru managementul rețelelor de climă, termoficare și iluminat”, a declarat ministrul.

Cseke Attila a spus: Ministerul oferă autorităților publice locale, care pot accesa aceste fonduri, și un proiect tip, conform cu reglementările, care are toate avizele necesare și este ușor de implementat.

 “Fiecare unitate administrativ-teritorială poate crea și construi un proiect propriu sau poate folosi proiectul tip pus la dispoziție de Ministerul Dezvoltării”, a spus ministrul, adăugând că aceste proiecte tip sunt pentru clădiri cu câte șase apartamente de două camere și 65 de metri pătrați. 

Clădirile nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare și fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara poate fi folosit pentru răcirea locuinței, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi locuința pornind de la 10 grade. Locuințele vor avea sisteme inteligente, digitale de management al acestor resurse.

În acest fel, cheltuielile acestor locuințe vor fi mici – un aspect important în contextul creșterii prețurilor la energie, a subliniat ministrul. În același timp, aceste locuințe vor reduce impactul fenomenului de efect de seră, vor fi sustenabile și prietenoase cu mediul, a conchis Cseke Attila.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*