Cseke Attila: “Am semnat primele contracte de finanțare, prin PNRR, pentru construcția de creșe”

Cseke Attila. FOTO Ministerul Dezvoltării

Ministrul dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, Cseke Attila, în prezența premierului Nicolae-Ionel Ciucă, a semnat 9 contracte de finanțare, din fonduri europene, pentru construcția unor creșe noi și moderne.

Premierul Nicolae-Ionel Ciucă a declarat: Am dat astăzi startul construirii a 9 din cele 124 de creșe finanțate prin Planul Național de Redresare și Reziliență. Peste 7.000 de copii vor beneficia de îngrijire în aceste creșe moderne, iar părinții lor de un real ajutor și de confortul că cei mici vor primi atenția cuvenită. Sunt priorităţile pe care Guvernul şi le-a asumat pentru a sprijini tinerele familii prin asigurarea unor instituții moderne și pregătite să ofere copiilor lor îngrijirea şi educaţia necesare integrării pas cu pas într-un sistem de învățământ adaptat vremurilor de azi. Aliniem aceste măsuri cu cele din domeniul educaţiei, asigurând resursa umană necesară. Prin operaționalizarea programelor majore din PNRR și a programelor naționale reușim să punem în aplicare obiectivele prioritare ale Guvernului și valorificarea resurselor naționale și europene pentru creșterea calității vieții cetățenilor și dezvoltarea comunităților locale românești.

Ministrul dezvoltării a arătat: în total, prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Ministerul Dezvoltării finanțează construcția a 124 de creșe, prin care Guvernul creează 7.450 de noi locuri pentru copii în creșele de stat. Finanțarea construcției este acordată integral de Guvern și vizează inclusiv racordarea la utilități, autoritatea locală pune la dispoziție doar terenul.

Dintre cele 124 de creșe care urmează să fie construite, au fost semnate astăzi contractele de finanțare pentru primele 9, și în următoarele zile se vor semna alte 55 de astfel de contracte. Cele 64 de cereri de finanțare sunt proiecte mature preluate din bugetul de stat spre finanțare europeană, permițând astfel construcția unor creșe suplimentare din fonduri guvernamentale, a explicat ministrul dezvoltării.

Primele 9 creșe finanțate din PNRR vor fi construite în Alba-Iulia, Huși, Râmnicu Vâlcea, Suceava (creșe mari pentru 110 copii), Pitești, Slobozia (creșe medii pentru 70 de copii), Carei, Mediaș și Tismana.

Creșele nZEB (near-Zero Energy Building) vor fi dotate cu panouri solare şi fotovoltaice, pentru asigurarea necesarului de energie și apă caldă din surse regenerabile, iar anvelopa clădirii va fi foarte bine izolată termic, cu uși și geamuri izolante. Clădirile vor fi, de asemenea, dotate cu pompe de căldură cu puțuri forate în mare adâncime, care asigură un agent termic de 10 grade Celsius, indiferent de anotimp. Vara pot fi folosite pentru răcirea spațiului, iar iarna ajută la încălzire, fiind nevoie de un aport de energie redus pentru a încălzi creșele pornind de la 10 grade Celsius.

În funcție de mărimea lor, noile creșe vor asigura locuri pentru 40-110 copii și vor avea săli de joacă, dormitoare, sală pentru festivități, bucătărie și spălătorie proprii, cabinet medical, spatii administrative și spațiu de joacă amplu, în aer liber. Creșele vor fi finalizate și operaționale până la data de 31 decembrie 2025.

După cum este cunoscut, Ministerul Dezvoltării, în 2021, a pornit un amplu program guvernamental de construcții de creșe, finanțate din bugetul de stat, în cadrul căruia a aprobat construcția a 110 creșe noi nZEB.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*