Analiză Clean Recycle: România înregistrează o nouă scădere în reciclarea deșeurilor de ambalaje. Cele mai semnificative scăderi sunt reprezentate de reciclarea sticlei și a metalelor

Sticle de plastic. FOTO pasja1000
Sticle de plastic. FOTO pasja1000

România continuă să înfrunte provocări majore în gestionarea și reciclarea deșeurilor de ambalaje. Potrivit celor mai recente date, țara noastră a reciclat doar 38,31% din deșeurile de ambalaje, marcând o scădere de 1,56 procente, conform informațiilor centralizate de Institutului Național de Statistică (INS).

Această scădere evidențiază nevoia urgentă de măsuri concrete, coerente și eficiente pentru a stimula reciclarea și a proteja mediul înconjurător.

Pe grupe de categorii, cele mai semnificative scăderi au fost observate la reciclarea sticlei, care a scăzut drastic de la 42,6% în 2020 la 28,03% în 2021, și a metalului, care a înregistrat o diminuare de la 51,12% la 44,24%.

Progrese modeste la reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului

Pe de altă parte, se înregistrează progrese modeste în reciclarea plasticului și a hârtiei/cartonului. Rata de reciclare a plasticului a crescut de la 30,05% în 2020 la 31,59% în 2021, iar pentru hârtie și carton, de la 63,2% la 67,88%. Cu toate acestea, sunt insuficiente pentru a compensa scăderile semnificative din celelalte sectoare.

“Aceste date reprezintă un nou semnal de alarmă pentru România. Așa cum subliniem de fiecare dată, este clar că România nu realizează progrese suficiente pentru a îndeplini obiectivele de mediu stabilite de Uniunea Europeană. Problemele sunt numeroase, dar este esențial să ne concentrăm pe soluții. Este imperativ să intensificăm eforturile de educare și conștientizare a populației cu privire la importanța reciclării, să îmbunătățim infrastructura de colectare și să implementăm politici eficiente care să stimuleze reciclarea la nivel național. Doar printr-o abordare coordonată și un angajament ferm putem asigura un viitor durabil pentru țara noastră”, declară Cosmin Monda, fondator și CEO Clean Recycle.

În lumina acestor provocări, este necesar un efort comun din partea autorităților, organizațiilor de mediu, cetățenilor și a companiilor generatoare de deșeuri de ambalaje, pentru a contribui activ la creșterea ratei de reciclare prin adoptarea unor practici sustenabile și responsabile.

În primele 4 luni din an, Clean Recycle a gestionat o cantitate de peste 37 de mii de tone de deșeuri de ambalaje pentru cei peste 800 de clienți din portofoliu, din care a fost reciclată o cantitate de 18 mii de tone, iar valorificate prin incinerare 1700 de tone.

Clean Recycle este unul dintre primii 5 jucători de pe piața locală a transferului de responsabilitate privind deșeurile de ambalaje (OIREP), preluând obligativitatea raportării, colectării și valorificării ambalajelor și deșeurilor din ambalaje puse pe piață de producători și importatori. Clean Recycle gestionează un portofoliu de peste 800 de companii care produc și pun pe piață deșeuri de ambalaje, active pe întreg teritoriul României, din domenii precum FMCG și retail, agribusiness, automotive, distribuție, producție industrială, farmaceutice ș.a.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*