Adrian Câciu: “România a îndeplinit la timp și integral cele 7 jaloane asociate acestei tranșe prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență”

Adrian Câciu. FOTO Facebook Adrian Câciu

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu a semnat astãzi, 31 mai 2022, prima cerere de platã, în valoare de 907,669 milioane de euro în cadrul  Acordului de împrumut privind Mecanismul de Redresare și Reziliențã. Mecanismul are o valoare totalã de 14,94 miliarde de euro și a fost semnat în 2021 cu Comisia Europeanã.

Aceasta este prima din cele 10 tranșe programate pentru a fi disponibilizate în perioada 2022-2026. Potrivit Regulamentului privind instituirea Mecanismului de Redresare și Reziliențã, statele membre au posibilitatea de a transmite cereri de platã de douã ori pe an.

“Guvernul are ca prioritate zero implementarea cât mai rapidã și eficientã a reformelor asumate prin PNRR. România a îndeplinit la timp și integral cele 7 jaloane asociate acestei tranșe prevãzute în Planul Național de Redresare și Reziliențã, iar transmiterea cererii de platã cãtre Comisia Europeanã a fost condiționatã de acest lucru. Acesta este încã un pas pe care îl parcurgem pentru ca fiecare ban cheltuit sã fie pentru modernizarea țãrii.”, a subliniat Adrian Câciu, ministrul Finanțelor.

Fiecare tragere din împrumut este  acordatã în condiþii avantajoase, la nivelul costurilor Comisiei Europene și are o maturitate de 30 de ani de la data disponibilizãrii, din care o perioadã de grație de 10 ani. Rambursarea se va face în rate egale pe perioada rãmasã pânã la maturitate.

Planul Național de Redresare și Reziliențã este structurat pe cei 6 piloni prevãzuți în Regulamentul Mecanismului de Redresare și Reziliențã și este împãrțit în 15 componente, astfel încât sã acopere nevoile României și, concomitent, sã urmãreascã prioritãțile Comisiei Europene. Cei șase piloni sunt: tranziție verde, transformare digitalã, creștere inteligentã, coeziune socialã și teritorialã, sãnãtate și reziliențã economicã, socialã și instituționalã, politici pentru generația urmãtoare, copii și tineri.

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*