30 de urși bruni, în public la deschiderea Astra Film Festival 2021

Oameni și Urși la Astra Film Festival. FOTO Alex Damian

Festivalul Astra Film Sibiu a debutat duminică seară cu un eveniment de deschidere mai emoționant ca niciodată, urmat de proiecția unui film-eveniment, o dezbatere aprinsă și un delicat cine-concert. Publicul numeros, care a umplut băncile din fața Scenei Lac din Muzeul Astra, a avut parte de la început de o supriza: multe locuri erau ocupate de urși de pluș, îmbrăcați cu tricouri Astra Film Festival.

„Să nu ne facem iluzii: fiecare dintre noi contribuie zilnic la deteriorarea Planetei Pământ. Este casa noastră, a tuturor. Oameni și urși, suntem cu toții pe aceeași planetă. Urșii veniți la Astra Film Festival ne arată tuturor că problema este a fiecăruia dintre noi, nu doar a partidelor, instituțiilor sau a activiștilor și ONG-urilor de mediu. Oameni și Urși, avem aceeași casă: Planeta Pământ. Noi toți suntem responsabili, prin felul în care trăim pe planetă. Urșii din sala de cinema trebuie să ne amintească acest lucru!”, este mesajul organizatorilor, care au explicat prezența urșilor la cea de-a 28-a ediție Astra Film Festival.

Prin prezența urșilor în public, la proiecții și evenimente, organizatorii îndeamnă spectatorii să renunțe la clișeul de a se mira și a-i alerta doar pe ceilalți în legătură cu consecințele dramaticelor schimbări climatice și îi încurajează să se întrebe ce poate face fiecare, cum își poate schimba modul de viață astfel încât să nu facă rău vieții de pe Pământ.

Deschiderea oficială a celei de a 28-a ediții a festivalului Astra Film Sibiu a avut loc la Scena Lac, în mijlocul Muzeului Astra, și a fost prezentată de jurnalista Teodora Tompea.

„Astra Film 2021, o nouă aventură în care, asemeni corăbiilor care intrau în ape deschise, descoperim, prin filme, noi destine, drame, peisaje, fenomene ale lumii contemporane, din India în Columbia și din Norvegia în Burkina Faso, iar, uneori, rămânem surprinși ce povești incredibile se află chiar lângă noi, în România. Cinemaul documentar este ca o nălucă, e corabia noastră, care ne poartă prin lumi”, a spus Dumitru Budrala, directorul-fondator Astra Film Festival.

Pe scenă a urcat Sara Budrala, fiica lui Dumitru Budrala, care a mărturisit că vede festivalul ca pe un frate mai mare.

„Când m-am născut, festivalul exista deja de 6 ani…e cumva fratele meu mai mare și mai problematic, care necesită mult timp și atenție de la părinții mei. Deci ne cunoaștem destul de bine și am început de câțiva ani să devenim și prieteni. Astăzi a împlinit 28 de ani”, a spus Sara Budrala, iar în finalul intervenției sale a citi un mesaj transmis de tatăl ei, Dumitru Budrala, care se afla pe aleea din dreptul scenei: „Dragii mei, vă iubesc pe toți!”.

Jurnalista Teodora Tompea a introdus de asemenea momentul special Tudor Chirilă. Artistul a vorbit despre filmul documentar, despre Festivalul Astra Film și Muzeul Astra și despre ideea de a vedea filme din bărci care plutesc pe lac:

„Ia-ți prietenii, fă-ți o gașcă, deschide-ți ochii, deschide-ți mintea, ascultă povești. Trăiește! Mergi la festival. Documentarul contează. În România, din 1993, la Astra Film Sibiu”, a spus Tudor Chirilă.

Filmul care a deschis festivalul de la Sibiu i-a ținut aproape nemișcați pe bănci, timp de aproape două ore, pe cei aproape 1.000 de spectatori. Acum știi / Once You Know, filmul regizorului francez Emmanuel Cappellin, pleacă de la ideea că schimbările climatice vor arunca lumea în colaps și ridică o întrebare chinuitoare: „Ce sens mai are tot ce faci când s-ar putea să fie prea târziu?”.

„E periculos să spui că nu se mai poate face nimic, chiar dacă pare că deja este prea târziu. Societatea are nevoie de conștientizare, pentru că nu putem să nu facem nimic. Trebuie să acționăm. Contează fiecare lucru bun pe care îl facem, fiecare gest, inclusiv să vedem filme precum acesta și să devenim, fiecare, individual, mai responsabil. În acest fel, societatea se poate schimba și poate contribui la politici publice responsabile”, este ideea exprimată de Bogdan Antonescu, expert în fenomene meteorologice extreme și cercetător la Institutul Național de Optoelectronică, invitatul Teodorei Tompea la dezbaterea Doc Talk care a urmat proiecției.

Prima zi a festivalului s-an încheiat cu un delicat cine-concert susținut de Martyn Jacques of The Tiger Lillies.

 

Răspunderea pentru textul acestui articol aparține exclusiv autorului. În cazul unui comunicat de presă, răspunderea aparține exclusiv instituției, companiei sau agenției care l-a emis și persoanelor fizice sau juridice care au fost citate în articol.

Publicația BizPLUS.ro, persoana juridică asociată cu aceasta și persoanele fizice care administrează această companie nu își asumă răspunderea pentru informațiile publicate de autorii articolelor sau ale comunicatelor de presă.

Informațiile de pe bizplus.ro sunt obținute din surse publice și deschise.

Conform articolului 7 din legea 190/2018, prelucrarea în scop jurnalistic este derogată de prevederile Regulamentului general privind protecția datelor cu caracter personal daca este asigurat un echilibru în ceea ce privește libertatea de exprimare și dreptul la informație.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*